Python programiranje

Python programski jezik je trenutno jedan od najpopularnijih programskih jezika koji ima široku primenu u svetu. Iako je veoma lak za učenje, Python je sjajan alat za pravljenje moćnih programa, igrica i web aplikacija.

Python je veoma moćan i fleksibilan open-source programski jezik koji se može koristiti za Web i Software Development, Data Science, automatizaciju sistema, Machine Learning, robotiku, veštačku inteligenciju, Cyber bezbednost, kreiranje igrica i još mnogo toga.

Prema indeksu najvećeg svetskog udruženja IT stručnjaka – IEEE Computer Society, Python je trenutno najpopularniji programski jezik u svetu. Plate Python developera su među najvišim u regionu – od 900€ za juniore do preko 2.600€, koliko mesečno zarađuju seniori (pri čemu su plate u inostranstvu i višestruko veće).

Python se lako uči. Njegova sintaksa je dizajnirana da bude čitljiva i jednostavna i dosta liči na običan engleski jezik. Inače, ime Python potiče od televizijske komedije Monty Python, čime je Guido van Rossum, tvorac ove tehnologije, želeo da naglasi koliko je programiranje u ovom jeziku zabavno.